Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze
limba, cultura si traditii japoneze
Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze

 Home
 Limba japoneza
 Sistemul duplex
 Publicatii
 Cultura si traditii
 Budo - arte martiale
 Info cultural
 Legaturi utile
 
 Centrul Shogun
 Info editor
 Contact
 
 EnglishEnglish


Curs online de Limba Japoneza.
Pentru informatii va rugam sa ne scrieti pe email sau sa completati formularul din pagina de contact.

eBooks
ALAN WATTS

 Budismul, religia fara religie

Pentru a citi formatul epub, descarcati Adobe Digital Editions.

 
Budo - Arte martiale


  Urmind conceptul unitatii intre spirit si tehnica, Budo s-a dezvoltat rafinind disciplina unui antrenament auster, care promoveaza eticheta, tehnica desavirsita, rezistenta fizica si psihica. Japonezii au mostenit aceste valori culturale traditionale care joaca un rol proeminent in formarea personalitatii lor.
  In Japonia moderna, spiritul Budo este o sursa de energie puternica si promoveaza o dispozitie placuta in societate.
De aceea trebuie sa ne reamintim permanent principiile fundamentale ale Budo traditional:

1. Scopul
Budo cultiva caracterul, imbogateste abilitatea de a face judecati de valoare si promoveaza un individ disciplinat si capabil, datorita participarii la un antrenament fizic si mental, care utilizeaza tehnici martiale.

2. Keiko
Atunci cind practicam zilnic, trebuie sa urmarim comportamentul specific, sa aderam la fundamente si sa rezistam tentatiei de a urmari prioritar maiestria tehnica, in locul unitatii dintre spirit si tehnica.

3. Shiai
Intr-un meci sau atunci cind executam un kata, trebuie sa se manifeste spiritul Budo, sa dam tot ce avem mai bun, sa cistigam cu modestie, sa acceptam infringerea cu gratie si sa ne manifestam in mod constant de o maniera temperata.

4. Dojo
Dojo este un loc sacru pentru antrenarea spiritului si corpului. Aici trebuie sa se mentina disciplina, eticheta, politetea. Locul de antrenament trebuie sa fie un ambient linistit, curat, sigur si solemn.

5. Modul de predare
Atunci cind tine cursuri, pentru a fi un profesor eficace, maestrul de Budo trebuie intotdeauna sa faca eforturi de a-si cultiva caracterul, indeminarea, disciplina spiritului si a corpului. El nu trebuie sa fie afectat de ideea de cistig sau de pierdere si nici sa nu afiseze aroganta datorita unei indeminari superioare elevilor. Maestrul trebuie sa degajeze o atitudine care sa poata fi urmata intotdeauna ca un model de conduita.

6. Promovarea Budo
Cind se promoveaza Budo trebuie sa se urmareasca valorile traditionale, sa se caute un antrenament substantial, sa fie adusa o contributie personala in cercetarea Artei. De asemenea, trebuie cautata capacitatea maxima pentru a perfectiona si a pastra aceasta Arta traditionala, care sa includa in acelasi timp punctele de vedere internationale.

 
   
Home | Limba japoneza | Publicatii | Cultura si traditii | Budo - Arte martiale | Info cultural | Info editor | Contact
© Neculai AMALINEI 2005 - 2011