Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze
limba, cultura si traditii japoneze
Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze

 Home
 Limba japoneza
 Sistemul duplex
 Publicatii
 Cultura si traditii
 Budo - arte martiale
 Info cultural
 Legaturi utile
 
 Centrul Shogun
 Info editor
 Contact
 
 EnglishEnglish


Curs online de Limba Japoneza.
Pentru informatii va rugam sa ne scrieti pe email sau sa completati formularul din pagina de contact.

eBooks
ALAN WATTS

 Budismul, religia fara religie

Pentru a citi formatul epub, descarcati Adobe Digital Editions.

 
Zen in artele martiale


Autor: Joe Hyams

Traducere de Neculai Amalinei
Editura Polirom, Iasi, 2014.

152 pagini, 135x200 mm
ISBN: 978-973-46-4783-5
Pret: 24.95 RON

:: Comandati online ::
Zen in artele martiale

Joe Hyams a inceput sa practice artele martiale cu kenpo karate in 1952, fiind unul dintre primii studenti ai lui Ed Parker. El a studiat jeet kune do cu Bruce Lee, precum si alte opt discipline de arte martiale. A obtinut centura neagra la karate in 1969, practicind ulterior wing chun.

Parcursul sau martial a fost unul obisnuit: „In primele etape de formare, la fel ca majoritatea practicantilor, mi-am petrecut timpul invatind si perfectionindu-mi tehnicile fizice si miscarile complexe. Doar ocazional un sifu («instructor» in limba chineza) a lasat sa se inteleaga faptul ca mai sint si alte lectii de invatat”.
Treptat insa, devine constient ca, pe linga partea tehnica, artele martiale mai au ceva important de dezvaluit: „Numai dupa multi ani de antrenament mi-am dat seama ca cel mai profund scop al artelor martiale este acela de a servi drept vehicul pentru dezvoltarea spirituala personala”.
Si astfel, ajutat de profesorii sai, Joe Hyams a descoperit Zen-ul: „Acest element Zen este reflectat in grade diferite in aikido, judo, karate do, taekwondo, hapkido si jeet kune do, printre altele”.

Pe parcursul celor 28 de povestiri din aceasta carte, Joe Hyams reda experientele traite in practica martiala orientata spre studiul Zen: „Nu se auzise inca de concepte precum cresterea constientizarii, preluarea controlului asupra propriei vieti, constiinta de sine sporita. Doar recent am ajuns sa intelegem relatia dintre sport si dezvoltarea personala sau spirituala”.

Cartea este scrisa intr-o maniera dinamica si atractiva, invitind nu numai pe practicantul de arte martiale, dar si pe oricine doreste sa faca primii pasi in directia cunoasterii de sine prin intermediul Zen-ului: „Cred ca cineva poate invata multe despre Zen din orice activitate in care este angajat, raminind insa constient de reactiile sale interioare. Esential este exercitiul constant de constientizare, vigilenta a spiritului si de relaxare a corpului.
Aplicarea principiilor Zen elibereaza omul de neliniste, stres si teama de a cistiga sau a pierde”.

Joe Hyams a fost timp de un deceniu cel mai bine platit editorialist de publicatii periodice, numele sau figurind in aproape toate revistele importante din Statele Unite. Joe Hyams a scris, de asemenea, saisprezece carti, incepind cu autobiografia sa, Ratacit la Hollywood, si continuind cu biografii, inclusiv Bogie, bestsellerul despre Humphrey Bogart. A mai scris trei carti despre tenis, iar doua volume au fost ecranizate. Este autorul a numeroase scenarii de film si a doua romane: Piscina si Ultimul premiu.

In aceasta carte, Zen in artele martiale, Joe Hyams isi depaseste calitatea de scriitor. Intr-un mod direct, accesibil si prietenesc, el se prezinta ca un om oarecare, care doreste insa sa-si extinda limitele cunoasterii si sa descopere mai binele in lumea in care traieste.
 
   
Home | Limba japoneza | Publicatii | Cultura si traditii | Budo - Arte martiale | Info cultural | Info editor | Contact
© Neculai AMALINEI 2005 - 2011