Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze
limba, cultura si traditii japoneze
Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze

 Home
 Limba japoneza
 Sistemul duplex
 Publicatii
 Cultura si traditii
 Budo - arte martiale
 Info cultural
 Legaturi utile
 
 Centrul Shogun
 Info editor
 Contact
 
 EnglishEnglish


Curs online de Limba Japoneza.
Pentru informatii va rugam sa ne scrieti pe email sau sa completati formularul din pagina de contact.

eBooks
ALAN WATTS

 Budismul, religia fara religie

Pentru a citi formatul epub, descarcati Adobe Digital Editions.

 
Curs practic de Karate-Do

Autor: Neculai Amalinei
Editura A 92, Iasi, 1998.

192 pagini, 210x297 mm
ISBN: 973-97928-7-1
Curs practic de Karate Do

Aceasta carte reprezinta cursul predat studentilor de la Colegiul Universitar de antrenori, sectia Shotokan Karate Do si cuprinde trei sectiuni.
Prima sectiune este dedicata istoriei acestei arte martiale si maestrilor care au jalonat calea prin care To-de a devenit Karate Do.
A doua sectiune se refera la bazele generale ale studiului disciplinei Karate Do, principiile fundamentale si structura artei martiale Karate Do.
În a treia sectiune sint prezentate tehnicile fundamentale folosind membrele superioare si inferioare, respectiv blocajele fundamentale.

În elaborarea cursului s-au facut referiri la metodele de predare ale maestrilor de Karate: Masatoshi Nakayama, Taiji Kase, Hirokazu Kanasawa, Guy Sauvin, Frank Anderson si Hitoshi Kasuya. De asemenea au fost folosite notele din stagiile pe care le-am efectuat cu urmatorii maestri: Koichi Sugimura (7 Dan), Guy Sauvin (7 Dan), Hitoshi Kasuya (8 Dan), Frank Anderson (6 Dan) si Jean-Pierre Fischer (6 Dan).
(Ing. N. Amalinei, Presedintele Asociatiei Universitare Shotokan Karate Do - Iasi).

Dupa ce Okinawa a fost anexata de Japonia, in anul 1875, institutiile nou create au inglobat
To-de (metodele de lupta fara arme) si Kobudo (lupta cu uneltele agricole transformate in arme), in sistemul public de educatie.
Ajungem astfel la crearea Karate-ului modern, in luna iunie 1922, cind maestrul Gighin Funakoshi (1868-1957), a fost invitat de catre Jigoro Kano, fondatorul Judo-ului sa prezinte arta sa, Ryu Kyu Karate Jitsu.
Demonstratia a avut loc la Institutul Kodokan din Tokyo si a fost organizata de Ministerul Culturii din Japonia fiind denumita "Dai Ikkai Taiiku Tenrakai" (reuniunea demonstrativa a sporturilor).
A fost pentru prima data cind practicantii de arte martiale din Japonia (Kendo, Judo, Jujitsu) au asistat la o demonstratie de Karate.

Trebuie mentionat faptul ca, in noaptea care a precedat demonstratia, maestrul Funakoshi a cusut doua costume de lupta inspirate dupa modelul uniformelor folosite de judoka.

Demonstratia a fost impresionanta si a fost urmarita cu deosebit interes. Cu aceasta ocazie, Gighin Funakoshi a gasit un aliat in persoana lui Hironori Otsuka, care practica Jujitsu-Kempo. Atit arta prezentata de maestrul Funakoshi cit si cea practicata de catre maestrul Otsuka erau puternic influentate de catre Shaolin Kempo.
Acesti doi maestri au fost urmati in timp de catre alti maestrii de prestigiu, care au creat stiluri diverse, dar care se pot grupa in patru directii principale:
- Shotokan Ryu, creat de catre maestrul Gighin Funakoshi,
- Wado Ryu fondat de catre maestrul Hironori Otsuka,
- Goju Ryu fondat de catre Chojun Miyagi,
- Shito Ryu, creat de Kenwa Mabuni.

Dupa ce a fost introdus in Japonia, in 1922, Karate Do si-a modificat caracterul de arta martiala spre Karate sportiv, datorita aparitiei competitiilor. În acelasi timp insa, in Okinawa se practica forma initiala a acestei arte martiale, care a generat Karate modern exprimat de maestrii Funakoshi, Mabuni, Myagi etc., considerati parintii fondatori ai Karate-ului care se practica astazi in lume.

 
   
Home | Limba japoneza | Publicatii | Cultura si traditii | Budo - Arte martiale | Info cultural | Info editor | Contact
© Neculai AMALINEI 2005 - 2011