Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze
limba, cultura si traditii japoneze
Shogun - limba japoneza, cultura si traditii japoneze

 Home
 Limba japoneza
 Sistemul duplex
 Publicatii
 Cultura si traditii
 Budo - arte martiale
 Info cultural
 Legaturi utile
 
 Centrul Shogun
 Info editor
 Contact
 
 EnglishEnglish


Curs online de Limba Japoneza.
Pentru informatii va rugam sa ne scrieti pe email sau sa completati formularul din pagina de contact.

eBooks
ALAN WATTS

 Budismul, religia fara religie

Pentru a citi formatul epub, descarcati Adobe Digital Editions.

 
De ce totusi Bruce Lee
   Curs de initiere in Karate

Autor: Neculai Amalinei
Editura A 92, Iasi, 1996.

192 pagini, 210x297 mm
ISBN: 973-97393-4-2
De ce totusi Bruce Lee - Curs de initiere in Karate

"Nu confunda luna cu degetul care arata spre ea. Altfel, vei pierde toata splendoarea cerului.

Cum ar putea exista metode si sisteme care sa descrie ceva care are viata? Pentru ceea ce este static, inert, fara viata, ar putea exista un mod de descriere, o cale definita, dar nu pentru ceea ce este insufletit. Deci, nu reduceti realitatea la un lucru static si nu inventati metode pentru a ajunge la ea. Cel care vrea sa-si faca datoria, trebuie sa-si faca mai mult decit datoria.

Învatarea nu este cumulativa; ea este un moment al cunoasterii - care nu are nici inceput si nici sfirsit. Pentru a realiza libertatea, spiritul trebuie sa priveasca la viata, care este o vasta miscare fara a fi limitata in timp, deoarece libertatea se afla in cimpul constiintei".
(Bruce Lee)

Expertii apreciaza ca structura profunda, multidimensinala reflectata de arta Karate Do cuprinde trei niveluri: primul este exprimat prin aspectul tehnic (blocaje, tehnici de mina, de picior etc). Al doilea nivel il constituie perceperea distantei si a ritmului de lupta. Al treilea nivel exprima previziunea, intuitia atacului advers.
Aceasta impartire este evident didactica, pentru a se intelege arta Karate Do si altfel decit este prezentata in filme sau afise publicitare. Aspectele amintite fuzioneaza, deoarece nu pot exista separat. Ele formeaza un tot unitar, fiecare componenta presupunind existenta celorlalte.

Ceea ce se cunoaste in general despre Karate este aspectul corporal, fizic al tehnicilor, deoarece aceasta dimensiune este prima care se observa din exterior. Ea este poarta de intrare spre celelalte niveluri si de aceea dorinta de a practica Karate este asociata in majoritatea cazurilor cu autoapararea.
Aceasta este imaginea Karate-ului sportiv, la care a contribuit din plin si categoria celor interesati de a face o afacere din vinzarea tehnicilor de lupta.

Dincolo de aspectul etic al problemei, karate-ka de cel mai bun nivel tehnic vor ramine plafonati, deoarece privind Karate-ul doar din punct de vedere sportiv, al abilitatii tehnice, nu vor reusi sa cuprinda esenta artei Karate Do. Karate este Budo si nu sport, un mod de viata si nu gloria efemera a ringului, iar progresul in Budo este conditionat de impletirea armonioasa a tuturor celor trei dimensiuni de care aminteam anterior.

Un adevarat maestru de arte martiale, chiar in virsta fiind, poate invinge adversari mai tineri decit el, deoarece el nu se sprijina doar pe dimensiunea fizica, tehnica din arta martiala respectiva. Privit din exterior, el pare ca isi utilizeaza in lupta miinile si picioarele, dar superioritatea sa consta de fapt in modul cum integreaza in lupta celelalte dimensiuni ale Budo-ului care se exprima prin tehnicile sale. Adesea, modul sau de lupta nu este spectaculos si chiar daca tehnicile sale au eficacitate maxima, doar un ochi exersat poate prinde rapiditatea si succesiunea exacta in timp a miscarilor sale.

Dezvoltind ideea de dimensiune multipla pentru Karate-Do, se poate intelege sensul expresiei:
"Nu invinge dupa ce ai lovit, loveste dupa ce ai invins!", atribuita maestrului de sabie Takano Sazaburo.
 
   
Home | Limba japoneza | Publicatii | Cultura si traditii | Budo - Arte martiale | Info cultural | Info editor | Contact
© Neculai AMALINEI 2005 - 2011